De laatste infodag was op 21 Mei 2016. Nieuwsgierig naar de presentaties? U kunt ze hier bekijken:

- Peter van Doorn: Uw huis verhuren… Alojamento Local (PDF)
- Bart de Graaf: Zonnepanelen, waarom is dat nog steeds interessant (PDF)
- Govert Jan Bijl de Vroe: Onze ambassadeur in Portugal (PDF)

Graag komen wij weer tegemoet aan de vraag van onze leden om weer eens een activiteit te organiseren in het middengebied van Portugal, zeg maar van Lissabon tot Porto en dan naar de Spaanse grens. Dat is uiteraard een groot gebied. Met onze keuze voor het redelijk centraal gelegen Coimbra, hopen wij dan ook weer een grote groep Nederlandstaligen in die omgeving aan te spreken en te mogen begroeten op onze tweede Infodag aldaar.

Graag stellen wij u even voor aan de sprekers:

Peter van Doorn: Uw huis verhuren… Alojamento Local
Een onderwerp dat velen van u zal interesseren is ‘Alojamento Local’ oftewel de huurwetgeving voor als u uw huis voor korte en/of langere termijn wilt verhuren. Dit geldt natuurlijk niet als u dit alleen onder vrienden en familie doet. Maar als u uw huis te huur aanbiedt, bijvoorbeeld met een advertentie in een krant of via websites als Micazu en/of HomeAway, dan valt u onder deze regeling. De laatste jaren zijn er vele veranderingen geweest in deze wetgeving en om het voor u wat inzichtelijker te maken heeft Peter van Doorn zich bereid gevonden om de huidige stand van zaken weer eens op een rijtje te zetten.

Bart de Graaf: Zonnepanelen, waarom is dat nog steeds interessant
Iedereen wil graag minder spenderen aan elektriciteit. Daarom kunnen zonnepanelen misschien ook voor u interessant zijn. Bart de Graaf gaat voor u de soorten panelen en collectoren eens op een rijtje zetten, alsook de systemen zoals ‘on-grid’ en ‘off-grid’ en de regelingen die bestaan met elektriciteitsleveranciers. Waar moet u rekening mee houden als het gaat om de installatie en hoe werkt het in de praktijk. Daarnaast vertelt hij het een en ander over warmtepompen in combinatie met PV-panelen en opslag van energie door middel van water in plaats van batterijen.

Govert Jan Bijl de Vroe: Onze ambassadeur in Portugal
Govert Jan Bijl de Vroe is nu ruim anderhalf jaar werkzaam op zijn huidige post als Nederlandse ambassadeur in Portugal. Wat heeft hij in die tijd meegemaakt en wat wil hij bereiken? De ambassadeur zal ons hierover vertellen. Daarbij zal hij een beeld geven over wat een ambassade doet en hoe de Nederlandse belangen hier worden behartigd. Een actuele kijk op de Nederlandse diplomatie in Portugal.