De vereniging

is opgericht in april 2002. In maart 2005 kreeg de vereniging bij notariële akte de officiële status van ‘Associação’ in Portugal. De Portugese naam is ‘Clube Neerlandês de Portugal’.
De NCA is er voor Nederlanders en (Nederlandstalige) Belgen die permanent of voor langere tijd in Portugal wonen. Voor gezinnen, gepensioneerden, expats, overwinteraars, werkenden en niet-werkenden, zakenmensen en particulieren.
De samenstelling van de club is dan ook heel gevarieerd: gezinnen met kinderen, stellen, vrijgezellen en gemengde relaties (d.w.z. waarvan één van de partners Portugees is).

Het kan heel ontspannend zijn om met landgenoten onder elkaar te zijn en probleemloos in je eigen taal te communiceren. Dit los van het feit dat de meeste ouders hun kinderen multicultureel willen opvoeden, dus ook voor hen een band willen houden met de Nederlandse taal en tradities.

Door het organiseren van uiteenlopende activiteiten, al dan niet traditioneel, en het uitbrengen zeer diverse publicaties biedt de NCA voor al haar leden wat: voor de een is het een gezelligheidsclub, voor de ander een platform om zakelijke ervaringen uit te wisselen of gewoon een bekende en veilige plek. Het hangt uiteraard helemaal af van je persoonlijke behoefte hoe je er gebruik van gaat maken.

Doelstellingen:

Geven van hulp en steun aan leden
Bieden van een contactnetwerk
Organiseren van traditionele en culturele ontspannings- en ontmoetingsbijeenkomsten
Opvangen van nieuwkomers en het helpen bij integratie in de Portugese gemeenschap
Bevorderen van kennis van de Portugese taal, cultuur, geschiedenis en samenleving
Promoten van zakelijke contacten van bedrijven en instellingen met de leden
Verstrekken van essentiële informatie voor buitenlanders over het leven in Portugal
Uitgeven van een maandelijks magazine ’Blik op Portugal’ en de jaarlijkse ’Portugal Gids’ met honderden interessante adressen in Portugal
Inzamelen van geld en goederen voor hulpbehoevende kinderen in Portugal